Spa

το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Spa: σύνολο υπηρεσιών που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση σώματος, πνεύματος και ψυχής 

spa1    Ατελείωτες ώρες στη δουλειά, συνεχείς υποχρεώσεις, αγχωτικός, απαιτητικός, μη φυσικός τρόπος ζωής, ατμοσφαιρική ρύπανση, ανθυγιεινή διατροφή και πολλά άλλα είναι η πληθώρα πραγμάτων που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο και τον οδηγούν σε εξάντληση και ίσως σε πλήρη σωματική και ψυχική κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ένα αντίδοτο, κάτι να μας εξισορροπήσει, να άρει τις παραπάνω αρνητικές επιρροές. Τα κέντρα spa και οι χώροι ευεξίας προσφέρουν αυτό το αντίδοτο. Πρόκειται για ένα σύνολο υπηρεσιών που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.

Δίνοντας διέξοδο στο καθημερινό άγχος και την ταλαιπωρία του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα κέντρα spa και θαλασσοθεραπείας έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των προτιμήσεων όσων επιθυμούν άμεση και αποτελεσματική χαλάρωση και ευεξία. Η λέξη Spa προέρχεται από τα αρχικά των λατινικών λέξεων: Sanitae per Aqua, δηλαδή «Υγεία μέσω του Νερού». Οι υπηρεσίες των κέντρων spa περιλαμβάνουν υδροθεραπείες, θαλασσοθεραπείες, σάουνα, μασάζ, τεχνικές χαλάρωσης, αρωματοθεραπεία κ.α.

Τα κέντρα Spa, αν και καθυστερημένα, γνωρίζουν μεγάλη άνθιση και στη χώρα μας, με τα μεγάλα ξενοδοχεία να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε spa στις εγκαταστάσεις τους, τα κέντρα spa και θαλασσοθεραπείας να αυξάνονται σε σημείο που να μην ξέρεις ποιο να διαλέξεις, αλλά και κάποια από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά σε ιαματικές πηγές να ανανεώνονται και να ανακαινίζονται.

Ταυτόχρονα, ζωή αποκτούν και οι παραδοσιακές λουτροπόλεις της Ελλάδας με τα θεραπευτικά ιαματικά νερά τους. Παύουν να αποτελούν πλέον τις γραφικές «γεροντουπόλεις» και πολλές από αυτές ανακαινίζουν τις εγκαταστάσεις τους και μπορούν να προσφέρουν όλα τα σύγχρονα κομφόρ, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε απαιτητικού επισκέπτη. Η τάση του «θερμαλισμού» που άνθισε στη δεκαετία του ’30 στην Ελλάδα ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλων όσων αναζητούν εναλλακτικές διακοπές και μια πραγματική, φυσική, πνευματική και ψυχική αναζωογόνηση. Τα θερμαλιστικά κέντρα -οι γνωστές λουτροπόλεις- είναι συνήθως χώροι υψηλής αισθητικής με ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, στα οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, που βασίζονται σε μια συνολική στρατηγική προώθησης της υγείας.

 

Η βαθιά σχέση του ανθρώπου με το νερό  

spa2   Η σχέση του ανθρώπου με το νερό είναι πανάρχαια και βαθιά. Η Ελλάδα είναι τόπος ευλογημένος με μια πληθώρα ιαματικών πηγών. Στην Ελληνική Μυθολογία ο Ηρακλής συνήθιζε (με προτροπή της Αθηνάς) να λούζεται στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού και των Θερμοπυλών, προκειμένου να γιατρευτεί από τις κακουχίες και να ανακτά τις δυνάμεις του μετά από κάθε άθλο. Οι νύμφες Ναϊάδες ή Υδριάδες, κόρες του Δία, ήταν θεότητες που συνδέονταν με τις ιαματικές και μαντικές ιδιότητες του νερού. Η θερμία Άρτεμις ήταν προστάτιδα των ιαματικών νερών. Κάθε τύπου θρησκευτική τελετή από αρχαιοτάτων χρόνων συνδέεται με τη νίψη ή λούση με νερό.

Στην αρχαία Ελλάδα η ιατρική τέχνη ασκούνταν στα Ασκληπιεία, που λειτουργούσαν ως θεραπευτικά κέντρα και χώροι λατρείας και τα οποία χτίζονταν πάντα κοντά σε ποτάμια, στη θάλασσα και σε πηγές. Ο Ιπποκράτης, που είχε γενικά μια ολιστική άποψη για την υγεία, είναι ο πρώτος που μελέτησε τη χρήση θερμών και ψυχρών λουτρών και την πρότεινε στην ίαση μιας πληθώρας παθήσεων. Υποστήριξε την επίδραση του κλίματος και των γεωλογικών συνθηκών στην υγεία και επιχείρησε την ταξινόμηση των νερών σε ύδωρ ποτόν, αλμυρόν και θάλασσα. Επιπλέον, μελέτησε τις ιδιότητες των μεταλλικών νερών και τα αποτελέσματα της κάθε κατηγορίας για διαφορετικές ασθένειες.

Αργότερα, κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, τα δημόσια λουτρά ήταν μια κοινωνική υποχρέωση. Τα “balnea” (από το αρχαίο ελληνικό βαλανεία) ήταν μεγάλες και πολυτελείς εγκαταστάσεις που χρησίμευαν εκτός από θεραπεία και για αναψυχή και διασκέδαση. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα ρωμαϊκά λουτρά θεωρήθηκαν τόποι οργίων, παρήκμασαν και κυνηγήθηκαν με την έλευση του χριστιανισμού. Σύντομα όμως οι αντιρρήσεις σίγησαν και τα ιαματικά λουτρά χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και από τα χριστιανικά μοναστήρια.

Στην Ευρώπη, την περίοδο από την Αναγέννηση έως σήμερα, η υδροθεραπεία πέρασε από τον εμπειρισμό στην επιστημονική τεκμηρίωση. Η έντονη κινητικότητα οδήγησε στη δυναμική ανάπτυξη του θερμαλισμού (με πρωτοπόρο τη Γαλλία). Στην Ελλάδα, λόγω των πολιτικών, ιστορικών και κοινωνικών συγκυριών ο θερμαλισμός δεν είχε την ίδια ανάπτυξη που συναντάμε στην Ευρώπη. Το 1845 η προσέγγιση του θερμαλισμού και στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Κύθνο, όπου η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία και τότε κτίστηκε ειδικό κτήριο λουτρών. Έκτοτε κατασκευάστηκε και οργανώθηκε η λειτουργία σημαντικών λουτροπόλεων της χώρας (Λουτράκι, Αιδηψός, Μέθανα, Θέρμη Λέσβου, Καμένα Βούρλα, Πλατύστομο, Θέρμα Ικαρίας, Θερμοπύλες κ.α.). Οι λουτροπόλεις υπήρξαν τόπος συνάντησης, θεραπείας και αναψυχής για ολόκληρες γενιές ανθρώπων με πρώτο μέλημα τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Φτάνοντας στο σήμερα, θα έλεγε κανείς, ότι η θεραπεία μέσω του νερού γνωρίζει νέες δόξες. Πολλές λουτροπόλεις ανανεώνονται και ανακαινίζονται, τη θαλασσοθεραπεία συστήνει ανεπιφύλακτα ο ίδιος ο γιατρός, ενώ ταυτόχρονα υποδεχόμαστε ένα νέο είδος ίασης μέσω του νερού: το Spa.

Τα κέντρα spa προσφέρουν ένα συνδυασμό αρχαίων ιαματικών μεθόδων (εγχώριων ή όχι) και σύγχρονης γνώσης και τεχνολογίας αποτελούν το σύγχρονο είδος του λεγόμενου ιαματικού τουρισμού, μια απαραίτητη φροντίδα σύμφωνα με τα ζητούμενα της εποχής.

 

Θαλασσοθεραπεία

spa5   Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Το θαλασσινό νερό και τα συστατικά του είναι εξαιρετικά ευεργετικά και χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα παθήσεων και προβλημάτων αισθητικής, αλλά και γενικά συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού, κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί με ένα απλό μπάνιο στη θάλασσα. Πολύ συχνά, η συμβουλή και σύσταση των γιατρών για διάφορες παθήσεις και ασθένειες είναι: θαλασσινά μπάνια. Στη Γαλλία ιδρύεται το πρώτο σύγχρονο κέντρο θαλασσοθεραπείας το 1964 και μάλιστα Γάλλος έδωσε το όνομα thalassotherapy (από τις ελληνικές λέξεις θάλασσα και θεραπεία), στις θεραπείες που βασίζονται στο θαλασσινό νερό και τα παράγωγά του.

Ο ήλιος, το ιώδιο και το αλάτι λειτουργούν ευεργετικά στην υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Αυτή η παλιά και τόσο κοινή γνώση είναι η βάση της σύγχρονης θαλασσοθεραπείας. Η θαλασσοθεραπεία δεν περιλαμβάνει χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες. Βασίζεται μόνο στις ιδιότητες του θαλασσινού νερού και του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος. Έχει αποδειχθεί ότι οι θαλασσοθεραπείες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ενδείκνυνται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, σε αναπνευστικά προβλήματα,  μυοσκελετικές παθήσεις, αρθρίτιδες, προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, δερματικά προβλήματα, χρόνιες παθήσεις, μυοατροφία κ.α. Τα παράγωγα της θάλασσας όπως το αλάτι, τα φύκια, η λάσπη, έχουν ευρεία χρήση σε αισθητικά και ιατρικά προβλήματα. Οι πόροι του δέρματος με τη θάλασσα διευρύνονται και επιτρέπουν την είσοδο ευεργετικών ιχνοστοιχείων, θεραπεύοντας το κουρασμένο από την καθημερινότητα σώμα. Το αλάτι, όπως είναι ευρέως γνωστό, συσφίγγει την επιδερμίδα και βοηθά στη βελτίωση της υφής της. Τα φύκια είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, στην απολέπιση του σώματος, την τροφή και οξυγόνωση των ιστών. Η λάσπη περιέχει μεγάλη ποσότητα μεταλλικών στοιχείων, ενώ έχει έντονη μυοχαλαρωτική δράση.

Η θαλασσοθεραπεία επίσης, ευνοεί την καλή διάθεση και τη χαλάρωση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, και καταπολεμά τις αϋπνίες και άλλα ψυχικά και νευρολογικά συμπτώματα.

Σήμερα, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, που συνήθως ταυτίζονται με τα κέντρα Spa, προσφέρουν ένα πακέτο θεραπειών για θεραπευτικούς, ιατρικούς και αισθητικούς λόγους.

 

Ιαματικά Λουτρά

spa3   Πρόκειται για πηγές, οι οποίες περιέχουν πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Η θάλασσα, η βροχή και το χιόνι διαπερνούν το έδαφος μέσα από πετρώματα και ρωγμές, σχηματίζοντας υπόγειους ταμιευτήρες. Από εκεί αντλούν οι πηγές που βρίσκονται στην επιφάνεια της γης τα πολύτιμα συστατικά τους, με το νερό να τα αποσπά από τα πετρώματα καθώς ανεβαίνει.

Τα ιαματικά λουτρά, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι μοναδικό προνόμιο των ηλικιωμένων. Αντίθετα, προτείνονται σε μια σειρά παθήσεων, ακόμα και προληπτικά. Στο εξωτερικό ήδη γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Τα ιαματικά λουτρά ανακουφίζουν τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού, ρευματισμούς, γυναικολογικά προβλήματα κ.α. Στην Ελλάδα, ενώ διαθέτουμε πληθώρα ιαματικών πηγών και πολύ καλό κλίμα, η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η κατάλληλη. Από τη σκοπιά του κράτους, πολλές φορές η ανάπτυξή τους σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά ζητήματα, με αποτέλεσμα αυτή η τόσο σημαντική πηγή θεραπείας και οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών που τις διαθέτουν, να παραμένει σχετικά ανεκμετάλλευτη. Το καθεστώς ιδιοκτησίας πολλών ιαματικών πηγών δεν είναι σαφές, πράγμα το οποίο περιπλέκει ακόμα περισσότερο το πράγματα. Ο προσεκτικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, ανακαίνιση και εκμετάλλευσή τους μοιάζει επιβεβλημένος, καθώς η νέα τάση του ιαματικού τουρισμού αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.

Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι χωρίζονται σε: υγρούς, στερεούς, ιαματικές πηγές, ιαματικά νερά και ιαματικά αέρια, θεραπευτικό πηλό, αεριούχους και σύνθετους. Η Ελλάδα είναι διάσπαρτη με τέτοιες πηγές και λουτρά.

Πριν από την κάθε θεραπεία η συμβουλή του γιατρού κρίνεται απαραίτητη. Κατά τη διάρκεια κάθε θεραπείας θα πρέπει να ακολουθείται μια σωστή διατροφή με έμφαση στις φρέσκες τροφές. Κάθε λουτροθεραπεία διαρκεί συνήθως δύο εβδομάδες ανάλογα με τη συμβουλή του γιατρού. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ο αριθμός των επίσημων ιαματικών πηγών στην Ελλάδα σήμερα είναι 88.

Η υδροθεραπεία χωρίζεται στις εξής μορφές:

Εσωτερική υδροθεραπεία

  1. Ποσιθεραπεία. Θεραπεία με πόση Ιαματικού Νερού με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  2. Εισπνοθεραπεία. Θεραπεία για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Βασίζεται τη μετατροπή των Ιαματικών Νερών σε μορφή σταγονιδίων και την εκμετάλλευση των αερίων, που βρίσκονται σε αυτά.

Εξωτερική υδροθεραπεία

  1. Ιαματικά Λουτρά. Γίνονται με την εμβάπτιση του σώματος σε ατομικό λουτήρα ή πισίνα με Ιαματικό Νερό.
  2. Υδρομαλάξεις. Στηρίζονται στην εφαρμογή πίεσης στο ανθρώπινο σώμα, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο Ιαματικό Νερό.
  3. Πηλοθεραπεία. Βασίζεται στη χρήση ώριμου πηλού με την εμβάπτιση του σώματος σε αυτόν ή επάλειψη. Θεραπεία που ασκεί δράση τόσο στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά και στον οργανισμό γενικά, χάρις σε ουσίες που διεισδύουν μέσα του.

 

Spa 

spa   To spa, άγνωστο μέχρι πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας, είναι μια σχετικά καινούργια έννοια που έχει όμως μπει για τα καλά στη ζωή μας. Οι θεραπείες spa συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές από όλο τον κόσμο για υγεία και ευεξία με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και αισθητικής. Μια πληθώρα υπηρεσιών προσφέρονται, προκειμένου να χαλαρώσουμε και να θεραπευτούμε από τα συμπτώματα του σχεδόν αφύσικου τρόπου ζωής μας και της απαιτητικής καθημερινότητάς μας: φροντίδα, θεραπεία, περιποίηση, ηρεμία, χαλάρωση, ευεξία και φυσικά… κάποιον να μας παραχαϊδέψει! Πάντα με βάση το νερό.

Ένας πελάτης κέντρου Spa μπορεί να απολαύσει τις φροντίδες του είτε διαμένοντας για κάποιες μέρες σε ένα κέντρο spa ή ξενοδοχείο, είτε κλείνοντας μια ολοήμερη περιποίηση, είτε ακόμα και για λίγες ώρες σαν διάλλειμα και ανανέωση από τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Πάντοτε οι θεραπείες spa για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάζονται με την κατάλληλη υγιεινή διατροφή. Κάθε κέντρο θαλασσοθεραπείας ή κέντρο Spa περιλαμβάνει στο προσωπικό του και έναν διαιτολόγο και θεωρείται απαραίτητο το σωστό διαιτολόγιο, προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες κάθε ατόμου, για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Μέχρι πρότινος, τα ξενοδοχεία πολυτελείας πρόσφεραν μια πληθώρα υπηρεσιών, αλλά όχι spa. Σήμερα, οι υπηρεσίες spa θεωρούνται το απαραίτητο «must» για την επιλογή ενός ξενοδοχείου πολυτελείας. Αναμένεται μάλιστα μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο διπλάσιο ο αριθμός των μεγάλων ξενοδοχείων που θα διαθέτουν υπηρεσίες spa, αλλά και των μικρότερων.

Το κάθε κέντρο Spa περιλαμβάνει διαφορετικές θεραπείες και υπηρεσίες, τόσο που είναι δύσκολο να τις κατηγοριοποιήσουμε. Παρόλα αυτά κάποιες υπηρεσίες είναι σχετικά κοινές σε όλα.

   Τι περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κέντρο Spa:

– Απολέπιση: βαθύς καθαρισμός προσώπου και σώματος.

– Θαλασσοθεραπεία: τεχνικές βασισμένες σε συστατικά της θάλασσας και του περιβάλλοντός της, όπως θαλασσινό νερό, φύκια, λάσπη κ.τ.λ.

– Μασάζ (λεμφικού ή άλλου τύπου): μαλάξεις για χαλάρωση των μυών, αποσυμφόρηση των ιστών, θεραπεία της κυτταρίτιδας κ.α.

– Αρωματοθεραπεία: τεχνικές με βάση τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων που ηρεμούν σώμα και πνεύμα.

– Καυτές λίθοι: ζεστές πέτρες σε ειδικά σημεία του σώματος.

– Οξυγονοθεραπεία: για ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και βελτίωση της υφής του δέρματος.

– Ρασούλ: βοηθά στην αποτοξίνωση και ευεξία του σώματος με αρωματικούς ατμούς και ειδικές μάσκες.

– Χαμάμ: ανατολίτικη θεραπεία αναζωογόνησης και χαλάρωσης με τη χρήση ατμού.

– Ρεφλεξολογία: μασάζ στα πέλματα με πίεση σε συγκεκριμένα σημεία.

– Αρωματικά λουτρά: λουτρά με αρωματικά αιθέρια έλαια για ηρεμία και αναζωογόνηση.

– Υδροθεραπεία: με βάση τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού

 

Προϊόντα

spa4   Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από ένα κέντρο Spa είναι διαφόρων ειδών ανάλογα με τη θεραπεία:

– Φυσικά εκχυλίσματα φυτών, φρούτων κ.α. για την περιποίηση και απολέπιση προσώπου και σώματος.

– Κάθε είδους μάσκες ομορφιάς για καθαρισμό του δέρματος, ενυδάτωση, σύσφιξη κ.τ.λ.

– Συμπλέγματα οξέων και παράγωγά τους.

– Βιταμίνες και παράγωγα τους.

– Άλατα και αιθέρια έλαια.

– Θαλασσινό νερό και παράγωγά του, όπως πηλός, φύκια, λάσπη.